CONTEMPORARY NATURALISM

A unique contemporary with character and curves needed a new garden to match. Our client brief from concept to completion was to blend their distinctive property into its surrounding gardens. Our innovative garden design anchored built and natural environment together whilst blurring boundary lines.

GET IN TOUCH

Perched above garden level, the terrace was made larger to allow spaces for effortless entertaining or family suppers. Steps were made wider to allow effortless access and vistas into the garden, with the resulting retaining walls masked with yew hedging to green up the scene. Our design studio revelled in the planting plans to deliver borders filled with scented, colourful, architectural flowers. These enliven the terraces whilst providing a playful everchanging display of bloom to be enjoyed from inside the house, looking out.

Broad steps glide down to a lower level garden terrace with swimming pool, designed for relaxing, pool games, and fun. Edge to edge treads doubling as seats to allow for quiet contemplative relaxation in the shallows. The pool was integrated into the planting to provide a further connection with visiting butterflies, bees and dragonflies. Pool maintenance solutions include a below ground control room and heat pumps designed out of view.

Generous shaped lawns, essential for family games, were kept generous, and surrounded by broad swathes of low maintenance meadow to invite wildlife biodiversity. The wildflower meadow is studded here and there with mature clipped yew cushions, echoing the property’s rear elevation and providing winter interest.

Existing treescapes were enhanced with a balance of screening trees for privacy and shelter. This range of new trees would provide a blaze of colour to be enjoyed from the property’s balconies each Autumn.

Our turn key solution achieved a striking yet practical garden of contemporary naturalism within a residential area of the South Downs National Park.