COUNTRY ESTATE NATURALISM

The gardens of this private country garden estate were inspired by wonderful views of the surrounding South Downs countryside. Our exciting brief was that our new garden design should transform a featureless field of lawn to a garden sanctuary, connecting Brick and stone Grade II listed house.

GET IN TOUCH

The new garden welcomes wildlife in with plantings of native and pollinator-friendly non-native plants, underplanted with bulbs and studded with trees and shrubs to create year-round interest and colour???.

Terraces in York stone are peppered with sandstone setts, forming a skirt to the brick and stone house walls, so tying garden and building together. Naturalistic planting embraces the terraces to soften the hard edges and bring all to life.

Existing wrought iron pergolas have been reused, ancient wisterias tamed and old English scented roses and lavender planted where they’d be appreciated. This creates an irresistible feeding ground / sanctuary for bees, and pollinators, and a diverse cutting garden for vases inside.

Meadows, orchard, swimming pool and large wildlife pond are designed with a light touch, heightened with a sensory design vision. The design employs colour, scent and texture to create a soft, ageless, characterful atmosphere. 

Since the initial garden build in 2005, our garden design team continue to work with the owners in developing and maintaining the relaxed, romantic atmosphere of this well-loved and much admired garden.

Client Quote

“Ann-Marie is a fantastic partner in garden design. She has creative and original ideas, but has involved us totally in the design process and made us feel at the centre of the project. Her boundless enthusiasm has made the process great fun, and we have learned a lot from her.

She has introduced us to her network of partners in landscaping and building works and has worked very well with architects, conservationists and planners that have had responsibility for related areas of the project.

The results have been spectacular and remained so over a number of years, thanks to the constant support we have received following completion from Ann-Marie.”